Amasya’da Özel Çocukların Gelişimi Sporla Destekleniyor

Amasya’da Özel Çocukların Gelişimi Sporla Destekleniyor

Amasya Otizmli Çocuklar ve Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Amasya Halk Eğitimi Merkezi, otizmli bireylerin fiziksel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla önemli bir çalışmada buluştu

Amasya Otizmli Çocuklar ve Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Amasya Halk Eğitimi Merkezi arasında kurulan iş birliği sayesinde, otizmli çocuklara yönelik fiziksel eğitim çalışmaları okullarda ve kurumlardaki spor salonlarında gerçekleştirilmeye başlandı.

Bu kapsamda, usta öğreticiler ve gönüllü öğretmenler tarafından yürütülen eğitim programı, çocukların sosyal hayata daha aktif katılımlarını sağlamayı, spor yoluyla ifade becerilerini artırmayı ve fiziksel gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyor.

11.04.2025 42

TORUMTAY LİSESİ DE KAPILARINI AÇTI

Projeye destek veren kurumlardan biri de Amasya Torumtay Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Okulun spor salonu, bu özel öğrenciler için düzenli olarak eğitim alanına dönüştü. Burada çocuklar, öğretmenlerinin rehberliğinde hem eğleniyor hem de becerilerini geliştiriyor.

ÖĞRETMEN ARKADAŞLARIMIZ EĞİTİM VERİYOR

Amasya Otizmli Çocuklar ve Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Kurt, eğitimlerin önemine dikkat çekerek “Amasya’da biz 220 çocuğumuza biz hizmet vermekteyiz, Amasya Otizm Derneği olarak, Beş tane öğretmenimizle hareket eğitimi, iki öğretmenimizle yüzme kurslarımızı yapıyoruz. Amasya da diğer okullara örnek olması amacıyla Ticaret Meslek Lisesi Müdürümüz Mürsel Topsakal okulun spor salonunu bize açtı. Öğretmen arkadaşlarımız salona geliyor, anneler belirtilen saatlerde çocukları salona getiriyor. O saatte salonu öğretmen arkadaşlarımıza teslim ediyorlar ve öğretmen arkadaşlarımız eğitim veriyor. Yüzme kurslarımızda da annenin banyoya sokamadığı çocuklar şuanda lisanslarını çıkarttırdık. Bu sene yapılacak olan uluslararası yarışmalara gidecekler ve derneğimizde akredite edildi” dedi.

DÜNYADA OTİZMİN TIBBİ TEDAVİSİ YOK, TEK TEDAVİSİ EĞİTİM

İbrahim Kurt, Türkiye’de örneği olmayan bu çalışmanın birçok ile model olduğunu belirterek, “Bu konuyla ilgili Türkiye’de tüm illere örnek çalışma yapıyoruz. Tabi ki ne kadar salonlar çok olursa olsun ama bu işin Türkiye’ de örneği yok. Salonlar bizim bize tahsis ediliyor. Ama bunlara da öğretmen lazım, bu konuyla ilgili de gayet özveriyle geceyi gündüzüne katarak çalışma yapan öncelik tanıyan bu özel çocuklarımıza Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz Ahmet Taşova’ya da teşekkür ediyorum. Her iki müdürüme de hassasiyetlerinden dolayı tüm özel çocuklarımız ve anneleri adına tekrar teşekkür ediyorum. Diğer okullara da örnek olması nedeniyle okul müdürümüz Mürsel Topsakal’a teşekkür ediyorum. Bizim bir sloganımız var, “Biz Bunu Birlikte Başaracağız” diye. Tüm kurum kuruluş ve halk eğitimle başaracağız. Biz annenin evde sakladığı çocukları bize getiriyorlar bizde hep beraber topluma kaynaştırıyoruz. Dünyada otizmin tıbbi tedavisi yok. Tek tedavisi eğitim. Bu konuda bize destek veren herkesten Allah razı olsun” ifadelerini de sözlerine ekledi.

EĞİTMENLER ÖZVERİYLE ÇALIŞIYOR

Otizmli çocukların spor ve hareket antrenörü Gencer Umut Soysal, çocuklara birebir veya 2’ye 1 olacak şekilde eğitim verdiklerini belirterek şu açıklamayı yaptı: “Özel çocuklarımızın okul ve sosyal hayatları dışında spora da zaman ayırmaları için bizler onları spor solanlarımızda hareket ve spor kursu veriyoruz. Çocuklarımız burada dengede durma, hareket etme, zıplama yer değiştirme gibi sportif etkinliklerini sağlıyoruz. Bunları onlara yaptırarak onların sosyalleşmesini eğitim alarak hayatlarına bir nebzede katkıda bulunuyoruz. Özveriyle yapıyoruz. Birebir eğitim veriyor gönüllü işimizi yapıyoruz. Çocuklarımızla kurslarımızı genellikle birebir maksimum 2’ye 1 şeklinde de yapıyoruz. Çocuklarımızın hareket eğitimine katkı sağlamak sosyalleşmesine ve koordinetif yetilerine katkıda bulunuyoruz. ÇOCUKLARIMIZIN DAHA DA SOSYALLEŞMESİ VE BİREYSELLEŞMESİNİ SAĞLIYORUZ”

Hareket eğitimi eğitmeni Gökçenur Işık ise fiziksel etkinliklerin çocukların akranlarıyla olan iletişimini de artırdığını vurgulayarak, “Burada çocuklarla beraber fiziksel aktivite yapıyoruz. Koordinasyon parkurları kuruyoruz. Denge yer değiştirme gibi birçok aparatlarla beraber onlara çalışmalar hazırlıyoruz. Bu esnada çocuklar hareket ederken akranlarıyla iletişim halinde oluyorlar. 45 dakikalık birebir ders veriyoruz, hem de birbirine uyumlu çocuklarla akran dersi alıyoruz. Akran dersinde çocuklarımız birbirleriyle sosyalleşiyorlar aynı zamanda” diye konuştu

“BİZİM ÇOCUKLARIMIZ DA UMUTLA ÇİÇEK AÇACAK”

Özel çocuk annesi Tuğba Aşık  “Biz anneler adına dernek başkanımız İbrahim Kurt’a halk eğitim merkezi müdürümüz Ahmet Taşova’ya ve okul müdürümüz Mürsel Topsakal’a  çok teşekkür ediyoruz. Biliyorsunuz ki bütün kuşlar aynı beceriyle uçamayabiliyor. Bazı kuşların uçabilmesi için desteğe ihtiyacı var. Gerekli eğitim ortamlarını hocalarımızla birlikte sağlamaya çalıştık. Hocalarımız bu konuda bize çok destek oldular. Çocukların geleceğe umutla çiçek açabilmesi için yardımcı oldular. Çocuklarımız bu salonda hareket eğitimi alıyorlar. Hareket eğitimi aldıkları içinde bütün becerileri daha çabuk gelişebiliyor. Tüm annelerimiz hepimiz bu şekilde çok mutluyuz. Bizim bu çalışmalarımızın tüm Türkiye’ye, dünyaya ve Amasya’daki tüm okullara örnek olmasını canı gönülden talep ediyoruz. Çünkü özel çocuklarımız topluma kazanılmalı. Bu çocuklarımız sevgiyle sabırla eğitimle güzel yerlere gelebiliyorlar. Bu çocuklarımızın üzerinde durulduklarında bütün zorlukları aşabiliyor. Birçok bilim adamı aslında otizmli, belki de içlerinden bilim adamı çıkabilir. İçlerinde çok zeki ve dahi çocuklarımızda var. Biz bütün bu özel çocuklarımızın ellerinden tutabilirsek bütün özel çocuklarımızda geleceğe umutla bakıp çiçek açacaklar. Biz annelerin gözleri daha da gülecek” ifadelerine yer verdi.

 

Kaynak: http://mobil.yesilirmakgazetesi.com.tr/haber/amasyadaozelcocuklaringelisimisporladestekleniyor/17304/